Tuesday, April 27, 2010

Matahari Terbit Dari Sebelah Barat?

Sememangnya kita pernah mendengar Hadis Rasulullah s.a.w : 'Salah satu tanda besar kedatangan Hari Kiamat adalah apabila matahari terbit dari sebelah Barat'... Adakah pernyataan ini merujuk kepada bentuk fizikal matahari itu sendiri sepertimana yang boleh kita lihat di siang hari ataupun merujuk kepada sesuatu yang lain. Ada juga yang membuat andaian bahawa matahari itu merujuk kepada agama Islam yang mana digambarkan pada akhir zaman itu Islam akan berkembang di negara sebelah Barat. Sekiranya kita melihat realiti pada hari ini, adakah perkara ini sedang berlaku?. Adakah agama Islam itu akan berkembang di Amerika, Britain, Perancis dan lain-lain? Kenapa bukan di rantau Asia ataupun lebih khusus di Malaysia?

Memetik kata daripada seorang ustaz dalam majlis ilmu baru-baru ini, Islam akan berkembang di negara yang mana penganut agama Islam itu benar-benar ingin mengamalkan ajaran Islam itu secara syumul atau sepenuhnya. Sejarah telah membuktikan bagaimana Islam itu gemilang di negara yang berbeza. Apabila satu ketika Islam gemilang di negara Arab, kemudiannya ke India, dan ke China dan seterusnya.

Sekiranya kita lihat pada masa kini terdapat juga negara Arab yang sudah tunduk kepada kuasa Barat tanpa sedikit pun memikirkan nasib sengsara saudara seIslamnya yang tinggal berhampiran. Mereka lebih memikirkan tentang pembangunan daripada sudut material dengan berbangga apabila tertegaknya bangunan pencakar langit. Sedangkan sekiranya kita mengambil iktibar daripada tanda-tanda kedatangan hari kiamat, perlumbaan membina bangunan pencakar langit ini merupakan salah satu daripada tanda kecil kedatangan hari kiamat.

Di sini saya sertakan sedikit perkongsian tentang maklumat pergerakan planet yang sudah mulai berubah arah putarannya. Boleh nilai sendiri sama ada maklumat ini benar ataupun salah. Apa yang penting, adakah kita sudah bersedia untuk menghadapi kedatangan hari kehancuran ini ataupun apa yang lebih dekat dan pasti adalah kiamat kecil bagi diri kita sendiri iaitu hari kematian. Tepuk dada tanya iman..Sudah cukupkah ilmu kita, sudah sempurnakah amalan kita, bagaimana kita habiskan masa dan banyak lagi perkara yang seharusnya di ambil kira tetapi selalu dilupakan ataupun sengaja buat-buat lupa. Maaf di atas paparan artikel yang kurang jelas, sila klik pada artikel untuk paparan yang lebih jelas...Selamat berfikir dan bertindak.


0 comments:

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates